در حمایت از آذربایجان در درگیری با ارمنستان بر سر منطقه جدا شده قره باغ کوهستانی ، در چندین شهر ایران از جمله پایتخت ، تهران و شهر شمال غربی تبریز اعتراضات آغاز شده است.
به نظر می رسد فیلم های ارسال شده به صورت آنلاین ده ها تظاهرات را در خیابان ها نشان می دهند در حالی که شعارهایی به زبان آذری می دهند ، از جمله "قره باغ مال ماست. از آن ماست." آذری های قومی اقلیت زیادی از جمعیت ایران را تشکیل می دهند.
رادیو آزادی نمی تواند صحت فیلم ها را تأیید کند.
گزارش شده است که نیروهای امنیتی با استفاده از گاز اشک آور معترضان را متفرق کردند. همچنین درگیری بین معترضین و پلیس ضد شورش گزارش شده است.
خبرگزاری فعالان حقوق بشر گزارش داده است که دست کم 38 نفر در این اعتراضات بازداشت شده اند.
بیش از 100 نفر ، از جمله بسیاری از غیرنظامیان ، از زمان درگیری های شدید در 27 سپتامبر در بیشتر مناطق تماس که نیروهای ارمنی قومی قره باغ قره باغ را از نیروهای آذربایجان جدا می کند ، کشته شده اند.
این درگیری ها از زمان آتش بس 1994 که به جنگ در سرزمین جدا شده پایان داد ، بدترین درگیری ها محسوب می شود.
در اول اکتبر ، چهار نماینده رهبر معظم ایران آیت الله علی خامنه ای در چهار استان این کشور که دارای جمعیت زیادی از آذری ها هستند ، بیانیه مشترکی در حمایت از آذربایجان منتشر کردند.
در بیانیه نمایندگان خامنه ای در استانهای آذربایجان غربی و شرقی ، اردبیل و زنجان آمده است که "بدون شک" منطقه جدا شده به آذربایجان تعلق دارد.
ایران که هم با آذربایجان و هم با ارمنستان مرز مشترک دارد ، ضمن اصرار بر گفتگو بین دو طرف ، خواستار توقف فوری خصومت ها میان دو کشور شده است.
تهران آمادگی خود را برای مداخله در این اختلاف ابراز داشته است.
اوایل این هفته ، رئیس دفتر رئیس جمهور حسن روحانی به آذربایجان گفت كه تهران تمامیت ارضی آن را به رسمیت می شناسد.
محمود واعظی در 30 سپتامبر در یک تماس تلفنی با شاهین مستفایف معاون نخست وزیر آذربایجان گفت: "موضع جمهوری اسلامی در قبال آذربایجان همیشه روشن و شفاف بوده است زیرا همیشه تمامیت ارضی کشور همسایه را به رسمیت شناخته و به آن احترام گذاشته است."
واعظی همچنین گزارش ها مبنی بر کمک تهران به ارمنستان در درگیری با آذربایجان را به عنوان "شایعات بی اساس" با هدف برهم زدن روابط تهران و باکو رد کرد.
روحانی در تماسی جداگانه به نخست وزیر ارمنستان نیکول پاشینیان گفت که کشورش باید برای پایان دادن به درگیری تلاش کند.
روحانی گفت: "برای ما مهم است که از این درگیری ها جلوگیری کنیم و انتظار داریم که دو کشور با درایت و خویشتن داری در این مسیر گام بردارند."
وی افزود: "منطقه ما دیگر نمی تواند بی ثباتی و جنگ های جدید را تحمل کند."
محمد جواد ظریف ، وزیر امور خارجه ایران ، در تاریخ 27 سپتامبر در توییتر گفت که "اکنون منطقه ما به صلح احتیاج دارد."
با گزارش توسط ایرنا و رویترز
.